FTMS - Filipino Tribe Mission Sweden

Mamanwa Pantukan. Den industrialiserade stammen!


 

Mamanwastammen som slagit sig ner utanför byn Pantukan i Surigao del Sur, den stam vi kallar Mamanwa östra, har visat på en enormt utvecklad uppfinningsrikedom trots att de aldrig gått i skola eller haft fast bosättning utan vandrat runt i djungeln mellan sina plantager. Fram till nyåret 2005/2006 har stammen vandrat hela sitt liv i djungeln utan fast adress. Då representanter för stammen tog upp frågan om möjlighet för hjälp till deras barn med mat och skola med FTMWs ordförande Pastor Morales sa han till dem att betänka möjligheten att skapa en fast bosättning, för som han också tillade: om vi registrerar era barn och får tag i faddrar, hur ska vi kunna hitta er med hjälpen om ni inte bor någonstans?
 
Detta har stammen tagit fasta på och vi vill nu för första gången i historien (trots att vi är en liten, nystartad förening) visa en egenhändigt byggd bosättning av Mamanwa själva.
 
Bosättningar för Mamanwa finns bl.a. i Taganito och Urbitztondo men där har ett företag byggt husen. På andra platser har lokala myndigheter bidragit.

Marken de slagit sig ner på ägs av en markägare tillhörande Manobostammen. Han är mycket positiv till att Mamanwa äntligen vill bosätta sig och har därför upplåtit mark både för bosättning och odling.

Mamanwa bygger sina hus i två golvhöjder. Den låga fungerar som allrum medan den högre är sovrum. Under sovrummet tänder de en stjärneld som dels håller myggen på avstånd och dels håller dem varma under nattkylan.

Mamanwa använder en rot som på språket Suriganon kallas Koyot och på språket Visaya Korot. Denna rot är mycket giftig och måste bearbetas innan man äter den. Mamanwa använder den som basföda liksom de flesta Filippiner använder ris. Filippiner i allmänhet är rädda för att äta denna rot då man kan dö om man äter den utan att den är riktigt tillagad.

Vid en avskild plats i djungeln mellan byn och floden har man byggt en förvällningsanläggning för att bereda roten så att den blir ätlig.

Först skalas och skivas roten sedan kokas den i en stor gryta och hälls sedan ner i en grop i marken klädd med bananblad där uppkoket får svalna en tid.

När avsvalningen är klar packas roten i tygpåsar och bärs i korgar över en stockbro ner till floden där man sköljer igenom ordentligt.

När detta är klart är roten ätbar. Med tanke på att medlemmarna i stammen är analfabeter och aldrig fått någon skolutbildning förstår man snart att människans förmåga att hitta egna lösningar på problem inte enbart bottnar i dess akademiska förmåga utan är en begåvning unik för varje människa.

Yta som har rensats för åkerbruk.

 

 

Om du finner detta arbete intressant är du välkommen som bidragsgivare.


Gåvor kan överföras till följande konto:
Donations can be paid to us in EURO on followed account:
IBAN SE31 9500 0099 6042 0418 2960
SWIFT (BIC-Code): NDEASESS
Bank: NORDEA Sweden
 
For further information, please contact:
FTMS Filipino Tribe Mission Sweden                                                 Reg. No: 802422-2393
Att: Klaveness
Örngränd 3
681 43 Kristinehamn, Sweden
Phone: +46 760 675 238
Cell Phone: +46 705 987 266
E-mail: ftms@tribemission.com
SWEDEN WORLD & EUROPE €
PG 41 82 96-0
Bg 5495-2361
Print if payment is in SEK or EURO
Bank: NORDEA Sweden
IBAN SE31 9500 0099 6042 0418 2960
SWIFT (BIC-Code): NDEASESS
 

Send E-mail if you have queries or comments about this website.

© Tribe Mission